DomůKontakt  . 

 
 
       
       

Úvod

Novinky
Kuchařka

     Polévky

     Ke knedlíkům

     Tofu, soja apod

     Zeleniny

     Luštěniny

     Arabská jídla

     Mexická a šp. jídla

     Italská jídla, těstoviny

     Sladká jídla

     Houbová jídla

     Jiné

     Saláty

     Pomazánky

 
Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi
Návštěvní kniha

 

Home | Kuchařka | Houbová jídla

Houbová jídla

 

BULGUR S HOUBAMI A MOŘSKOU ŘASOU

GNOCCHI AL FUNGHI

ŽAMPIONY NA VÍNĚ

BÍLÁ HOUBOVÁ OMÁČKA
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S ČESNEKEM
HOUBOVÁ SMAŽENICE
TAGLIATELLE S HOUBAMI JAMIE OLIVIERA
HOUBOVÝ KUBA

BULGUR S HOUBAMI A MOŘSKOU ŘASOU ****

Olivový olej, 200g bulguru, dvě hrsti lesních hub, jedna hrst tenkých mořských řas (nejlépe Arame), tři stroužky česneku, majoránka či petržel, sůl, zeleninový bujón, pepř, balzamikový ocet (Aceto Balsamico).
Na olivovém oleji osmažíme na kousky nakrájený česnek a po chvíli lesní houby (sušené hodinu namáčíme). Přidáme sůl, pepř, majoránku, osmahneme a zalijeme 0,5l vody. Ke směsi přisypeme bulgur, mořské řasy (10min namáčené) a vaříme pod pokličkou přibližně 20 minut a průběžně doléváme vodu, aby se směs nezačala připalovat. Na konci by měl být bulgur nabobtnalý vodou. Nakonec můžeme dosolit, dochutit zeleninovým sypkým bujónem a balzamikovým octem.

 

GNOCCHI AL FUNGHI (houbové bramborové noky) ****

Pro 2 osoby: Olivový olej, 2 hrsti či více lesních hub (sušené namočíme 2h předem), sůl, pepř, kmín, bazalka, balzamikový ocet (aceto balsamico), Zajíc (sojový nápoj v prášku - není nutný), 1 balení bezvaječných Gnocchi (500g), zelená petržel.
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olivový olej, přidáme směs lesních hub a za stálého míchání opékáme. Po chvíli osolíme, opepříme, přidáme špetku mletého kmínu, tři špetky sušené bazalky a půl lžíce balzamikového octu (lze přilít i trochu červeného vína). Nyní podlijeme 1 deci horké vody, ve které jsme rozpustili 3 lžičky zajíce (rostlinný nápoj v prášku), aby se trochu neutralizovala kyselost. Ještě chvíli podusíme a poté ke směsi přidáme gnocchi uvařené dle návodu. Přidáme dvě hrsti nasekané petrželky, možno i trochu čerstvé bazalky, pečlivě promícháme a podáváme.

 

ŽAMPIONY NA VÍNĚ ****
Žampionové hlavičky (ještě lépe hříbky), olivový olej, sůl, pepř, 3 st. česneku, bílé víno, bazalka, zelená petržel.
Středně velké hlavičky žampionu očistíme a odřízneme nožičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme žampiony, po chvíli osolíme, opepříme, posypeme sušenou bazalkou, přidáme na plátky nakrájený česnek a smažíme z obou stran dozlatova. Přilijeme deci bílého vína, zvýšíme plamen a můžeme krátce flambovat (natočit pánev tak, aby její obsah na krátkou chvíli vzplanul). Necháme víno téměř vyvařit, sejmeme z ohně a nasypeme zelenou petržel (ne kadeřavou). Podáváme s opečeným chlebem jako předkrm. Přípravu tohoto receptu můžete zhlédnout ZDE (35:20, pořad Ano, šéfe, 7. díl)
Zdeněk Pohlreich

 

BÍLÁ HOUBOVÁ OMÁČKA ****

Máslo (olej), houby (nejlépe více druhů), sůl, pepř, drcený kmín, 1 lžíce hl. mouky, 100ml 12% smetany, 100ml kysané smetany.

Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, osolíme, trochu opepříme, přidáme kmín, podlijeme vodou (aby byly všechny houby namočené) a dusíme dokud nezměknou. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a přidáme k udušeným houbám. Nakonec přidáme kys. smetanu a ještě chvíli povaříme. Pokud je málo omáčky, přidáme vodu nebo mléko. Podáváme s houskovými knedlíky. Druhou možností je po udušení houby nakrájet na malinké kousíčky a vylepšit kousky čerstvé bazalky, dále stejný postup a podávat se špagetami - vynikající.

 

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S ČESNEKEM ****

Hlíva ústřičná, 3 stroužky česneku, hladká mouka, sůl, olej, brambory, 1-2 lžíce másla, pažitka, cibulka, kysaná smetana, měkký tvaroh, jarní cibulka, petržel, pepř

Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem, utřeme se solí a potřeme jím dolní stranu kloboučků. Hlívu s česnekem obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji. Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a pokrájíme na kostky. Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme cibulku a brambory. Nakonec přidáme pažitku. Místo tatarské omáčky vyrobíme osvěžující dip – smícháme trochu tvarohu a kysané smetany, přidáme najemno nasekanou zelenou část jarní cibulky, petržel a pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme bylinkovým kořením (vegan verze: sojanéza + rozmačkané tofu).

 

HOUBOVÁ SMAŽENICE **

Máslo (olej), houby (více druhů), sůl, kmín, pepř, bio vejce.

Dáme rozehřát tuk, na něj dáme houby, trochu osolíme, opepříme, přidáme kmín (dle chuti, já dávám dost), mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme rozšlehané osolené vejce a mícháme, dokud dostatečně neztvrdne. Podáváme s chlebem.

 

 

TAGLIATELLE S HOUBAMI JAMIE OLIVIERA ****

Směs hub (lišky, ryzce, hříbky apod.), olivový olej, pepř, sůl, 3 st. česneku (nasekaného), 2 lžíce másla, ˝ lžičky citrónové šťávy, petrželka, 2 hrsti parmezánu (nebo eidamu), těstoviny Tagliatelle (Fettucine)

Směs hub vložíme do pánve na hodně rozpálený olej. Hub dáme co nejvíce, jelikož jejich objem se hodně zmenší. Mícháme a až dostanou houby správnou barvu, osolíme a opepříme. Na kraj pánve dáme nasekaný (ne protlačený) česnek a po chvíli jej promícháme s houbami. Ke konci přidáme malinko citrónové šťávy. Sejmeme ze sporáku a přidáme dvě lžíce másla nakrájeného na menší kousky (necháme jej rozpustit pouze zbytkovým teplem). K hotové směsi přidáme nasekaný svazek petrželky. Těstoviny uvařené „al dente“ (ne rozvařené) přidáme ke směsi (můžeme i s trochou vody, aby jídlo nebylo suché). Před podáváním přidáme nahoru trochu nasekané petrželky a nastrouhaný sýr. Celá příprava trvá 5, 6 min.

 

 

HOUBOVÝ KUBA ***

300g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl, máslo na pekáč

Sušené houby necháme ve studené vodě několik hodin nabobtnat, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem. Promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáčku. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Kuchařka | Houbová jídla