Úvod

Novinky
Kuchařka

     Polévky

     Ke knedlíkům

     Tofu, soja apod

     Zeleniny

     Luštěniny

     Arabská jídla

     Mexická a šp. jídla

     Italská jídla, těstoviny

     Sladká jídla

     Houbová jídla

     Jiné

     Saláty

     Pomazánky

 
Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi
Návštěvní kniha

 

Home | Kuchařka | Italská jídla a těstoviny | Lasagne fotonávod

Lasagne - fotonávod

 

˝ balení Lazagní (nejlépe Panzani) mléko, jíška, sůl, pepř, muš. oříšek, máslo, 400 g boloňské omáčky (Uncle Ben's), parmezán či eidam, oregáno, bazalka, (černé olivy).

Nejprve si připravíme bešamel (Klasicky: na másle osmahneme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až do zhoustnutí; Zjednodušeně: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, pozor - houstnout začne až když se vaří; Osolíme, opepříme, nastrouháme muš. oříšek). Obdélníkovou zapékací mísu vhodných rozměrů vymažeme máslem, na ní položíme tři tvrdé obdélníky lasagne (nebo co velikost dovolí), potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice), můžeme okořenit oregánem a čerstvou bazalkou a vylepšit na tenká kolečka nakrájenými černými olivami. Poté posypeme sýrem a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti. Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve sýr. Dáme zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby. Vegan varanta: na vymazání rostlinné máslo Alsan (ale lze i olej), bešamel ze sojového mléka, sýr lze zcela vynechat nebo použít veganský (k dostání v některých bioobchodech).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Kuchařka | Italská jídla a těstoviny | Lasagne fotonávod