DomůKontakt  . 

 
 
       
       

Úvod

Novinky
Kuchařka

     Polévky

     Ke knedlíkům

     Tofu, soja apod

     Zeleniny

     Luštěniny

     Arabská jídla

     Mexická a šp. jídla

     Italská jídla, těstoviny

     Sladká jídla

     Houbová jídla

     Jiné

     Saláty

     Pomazánky


Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví
Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi
Návštěvní kniha

 

Home | Kuchařka | Sladká jídla

Sladká jídla

 

AMERICKÉ VEGANSKÉ PALAČINKY

OVESNÁ KAŠE S JAHODAMI

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY
JÁHLOVÁ KAŠE

AMERICKÉ VEGANSKÉ PALAČINKY ***

1 hrnek hladké mouky, 1 lžíce cukru, 2 lžíce kypřícího prášku (cca 1 pytlíček), špetka soli, 1 hrnek sojového mléka, 2 lžíce rostlinného oleje, javorový nebo agáve sirup (ovoce).

Nejprve smícháme suché suroviny, poté ke směsi přidáme olej a sojové mléko (nejvýhodnější je použít sušené sojové mléko Zajíc - 6 lžiček na 1 hrnek) a pečlivě promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky. Pánev s rovným dnem (nejlépe titanovou či teflonovou) rozpálíme na střední žár, naběračkou nabereme směs a nalijeme do prostředku pánve tak, aby měla palačinka cca 10cm v průměru. Po dvou minutách palačinku podebereme, otočíme a dvě minuty opékáme z druhé strany. Hotové palačinky klademe na talíř a přikrýváme druhým talířem, aby do konce pečení nevychladly. Podáváme přelité javorovým či agáve sirupem. Možno doplnit ovocem dle sezóny (jahody, banány, borůvky - ty můžeme přidat i přímo do směsi před opékáním viz obrázek).

 

OVESNÁ KAŠE S JAHODAMI ***

Pro 1 osobu: půl hrnku ovesných vloček, 4 zralé jahody, 2 lžičky cukru, špetka soli.

Ovesné vločky propláchneme na sítu horkou vodou a dáme do hrnce. Přidáme ˝ hrnku studené vody (kdo chce směs kašovitější, dá vody více), cukr, sůl a vaříme 2-5min. na mírném ohni. Před koncem přidáme dvě na malé kostičky nakrájené jahody a vaříme, dokud se voda nevyvaří. Sejmeme s ohně a přidáme další dvě jahody. Kaši lze skvěle obohatit např. přidáním sojového jahodového mléka.

 

TVAROHOVÉ JAHODOVÉ KNEDLÍKY **

205g měkkého tvarohu, 1 vejce, sůl, 10 lžic hrubé mouky, 2 lžíce krupice, jahody.

Tvaroh dáme do misky, přidáme vejce, špetku soli a po troškách přidáváme hrubou mouku až to těsto nelepí, nakonec 3 lžíce krupice, a těsto dobře zpracujeme. Jahody zabalíme do tenké vrstvy těsta. Vzniklé knedlíčky můžeme ještě oválet v mouce, aby hezky držely. Dáme do vroucí vody a vyjmeme je, když vyplavou. Na talíři se sypou nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a zalévají rozpuštěným máslem. Alternativa - meruňky.

 

JÁHLOVÁ KAŠE **

250g jáhel, ˝ l mléka, sůl, 300g másla, 50g cukru, skořice.

Jáhly opereme, dvakrát spaříme vařící vodou. Dobře je vždy ve vodě promícháme a scedíme. Potom na ně nalijeme vařící mléko, přidáme sůl, malý kousek omastku a jáhly na mírném ohni uvaříme do měkka. Jsou-li jáhly ještě tvrdé a mléko se už vyvařilo, přilejeme ještě trochu vařícího mléka. Jednotlivé porce poléváme máslem a sypeme cukrem a skořicí. Při dováření můžeme do jáhel přidat předem namočené sušené švestky. Kdo nemá rád skořici, může si porci posypat kakaem. Toto jídlo je typově podobné krupicové kaši, ale je zajímavější.

 

 

 

 

 

 

 

Home | Kuchařka | Sladká jídla