DomůKontakt  . 

 
 
       
       

Úvod

Novinky
Kuchařka
Z čeho vařit
Restaurace
Citáty
Argumenty
Zdraví

     Živiny a zdroje

     Veg. výživa v kostce


Slavní vegetariáni
Odkazy

Videa

Otázky a odpovědi

Chat
Návštěvní kniha

 

Home | Zdraví

Zdraví

 

Názorem Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů je, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Dobře rozvržená veganská a všechny druhy vegetariánské stravy jsou vhodné pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětský věk i dospívání. Vegetariánská strava je přínosem pro zdraví člověka díky nízkému obsahu saturovaných tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin a vzhledem k vysokému obsahu polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, folátů a antioxidantů - vitamínů C a E a fytochemikálií.

Velice užitečný článek, který podrobněji přibližuje stanovisko této asociace včetně výživových doporučení: Britské llisty: Vegetariánská strava


(tyto informace si můžete ověřit ověřit přímo na stránkách ADA: shrnutí stanoviska, celé znění stanoviska (ke stažení v pdf verzi), ukázka správného jídelníčku, přehled zdrojů důležitých látek a mnoho dalšího...)

Co může chybět: jód (jodidovaná sůl, mořské řasy), vitamín D (vystavení slunci, mléko), selen (para ořechy), omega-3-masné kyseliny (lněný, řepkový, konopný olej)

Zbytečné obavy: bílkoviny (luštěniny, rýže, sojové výrobky), železo (celozrnné pečivo, tofu)

Pro více informací čtěte zde: Vegetariánská výživa v kostce

 

Potravinová pyramida vegetariána
(vegana pokud odmyslíte mléčné produkty a vejce a přidáte suplement vitaminu D a vitaminu B12, který se v rostlinné stravě nevyskytuje)

 

 

 

Pokud někomu méně informovanému řeknete, že jste vegetarián, pravděpodobně se vás zeptá "a co vlastně jíš, když ne maso?" Proto zde pro srovnání uvádím i potravinovou pyramidu "masojídků" jako názornou ukázku toho, jak málo se liší správě rozvržená strava vegetariána a běžného strávníka. Mění se pouze část pravé poloviny třetího patra (masné výrobky nahrazeny luštěninami či výrobky z nich - tofu, sojové maso apod).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Zdraví