|
Home | Z čeho vařit Z čeho vařitCo je tofu? Co je tempeh? Co je seitan? Z čeho se vyrábí? Z čeho se dělá sojové maso? Zde uvádím nejznámější alternativy masa. Není nutné je používat, ale hodně ulehčují práci. Umožňují vařit i podle "masových" receptů a navíc dodávají spousty cenných látek, takže si člověk zajistí vyrovnaný jídelníček, aniž by o tom musel přemýšlet. Navíc jsou to delikatesy, kterými si zpestřuje jídelníček nejeden masožrout, neboť mezi masy nemají konkurenci. Uvedené ceny jsou pouze orientační.
Tofu - nejvšestrannější. Výrobek vysrážený ze sojového mléka, který konzistencí připomíná tvaroh. Samotné (verze natural) nemá výraznou chuť - umí absorbovat chutě z jídla, ve kterém je vařeno (nejlépe, je-li nakrájené na menší kostičky). Proto je nejjednodušší náhradou masa s velkou variabilitou použití a skutečně zasytí. Skvělé je rovněž v zeleninových salátech. Kvalitní zdroj bílkovin, vápníku, železa a spousty vitamínů. (Recepty: Tofu natural - Tofu (ala slepice) na paprice, Španělský ptáček bez ptáčku, Směs na špagety; Tofu uzené - Uzené tofu s kukuřicí, Rizoto, Nádivka; Tofu s mořskou řasou - Svěží zeleninový salát z tofu) Tofu natural 20kč/200g (bio 35kč/250g), marinované, uzené 28kč/200g
Tempeh
- nejchutnější.
Sojové boby, které jsou stlačené a upravené
fermentací do zakouřené až oříškové chutě. Díky procesu výroby je tempeh
nejstravitelnějším sojovým výrobkem. Je ceněn pro vysoký obsah lehce
stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa, hořčíku, vitamínu E a
vitamínů skupiny B. Uzený, marinovaný a smažený tempeh je použitelný v teplé
i studené kuchyni. Tempeh natural příliš nedoporučuji. (Recepty:
Uzený tempeh -
Tempeh na smetaně;
Marinovaný tempeh -
Tempeh burger,
Smažený tempeh -
Rajská omáčka, Špagety; ). Nejlepší je podle mě od firmy Sunfood.
Uzený se dá jíst jen tak na chlebu namazaném hořčicí. Naopak nedoporučuji
tempeh od Naturalway (bez chuti). Tempeh bio
uzený 49kč/190g, marinovaný, smažený 43kč/200g
Seitan rostlinná bílkovina vyrobená vymytím škrobu z pšeničné mouky, která se upravuje stejným způsobem jako maso. Můžete si jej sami vyrobit z mouky (návod zde) nebo zakoupit v obchodě se zdravou výživou. Prodává se ve více variantách, já preferuji Seitan speciál, který je okořeněný a v menších kusech. Podle mě je chutnější než klasické sojové kostky. Recepty: Segedínský guláš, Svíčková, Guláš. Lze z něj vyrobit i různé pečeně, obalované řízky atd dle fantazie. Seitan natural 22kč/200g, speciál 30kč/200g
Bio živočišné produkty - pokud nemáte vůli být veganem, ale přesto vám životní podmínky zvířat ve velkochovech nejsou lhostejné, zvolte produkty z biochovů. Certifikát bio zaručuje o něco lepší welfare zvířat, tzn. nejsou jako v jiných chovech zavřena celoročně v klecích ani v halách a nejsou krmena antibiotiky ani jinými léčivy bez ohledu na to, zda jsou nemocná či nikoliv. Nezapomeňte však na to, že i všechna "bio" zvířata skončí na jatkách (z etického hlediska jsou tedy na podobné úrovni jako bio maso).
Bio výrobky poznáte podle specifického loga, bio vejce na sobě mají číslo 0 (0 = ekologické zemědělství, 1 = chov s volným výběhem, 2 = halový chov na podestýlce, 3 = bateriové klece).
Kde takové věci lze nakoupit? Klikněte zde
Další tipy ZDE
Tofu, uzené tofu, tofu s mořskou řasou, tempeh, uzený tempeh, marinovaný tempeh, seitan, seitan speciál, sojové kostky, sojové nudličky, sojový granulát |
||
|